Nyugdíjpénztárak

 Nyugdíjpénztárak elfogyóban ...

2013 év végére már kevesebb mint 1,2 millió tagja maradt az önkéntes nyugdíjpénztáraknak az MNB adatai szerint, vagyis egy év alatt ismét több mint 40 ezerrel csökkent a tagságuk.

 A szolgáltatásban részesülők száma nem egészen 20 ezer volt, az új belépőké pedig meghaladta a 24 ezret. A csökkenés mögött tehát nem az áll, hogy a nyugdíjba ment tagságot nem sikerült pótolni, hanem az, hogy a nem fizető tagokat a pénztárak egy része kizárta, csaknem 17,5 ezer ember tagsága szűnt így meg. A fogyatkozó tagság ellenére a bevételek nőttek valamelyest, összesen 89 milliárd forint volt a befizetés. A korábbi évek tendenciája folytatódott, a tagdíj egyre kisebb hányada származik a munkáltatóktól, és egyre nagyobb az egyén befizetések volumene, tavaly már 49,4 milliárd forintot tett ki.

A szolgáltatási kiadások volumene a felét sem érte el a 2012-esnek, mindössze 24 milliárd forint volt, a tízéves várakozás után felvett pénz 28 milliárd forintot tett ki, ez szintén alacsonyabb a 2012-esnél. A teljes pénztári vagyon az év végén 994 milliárd forintra rúgott, az átlagos tagi egyenleg megközelítette a 840 ezer forintot. A hozamokra tavaly sem lehetett panasz, a befektetési tevékenység eredménye a pénztáraknál 71,6 milliárd forintot tett ki, ez körülbelül 7,8 százalékos éves hozamnak felel meg.

A magánkasszák taglétszáma is csökkent kis mértékben, az év végén 62 415 tagjuk maradt a magánnyugdíjpénztáraknak. A tagoknak 193 milliárd forintnyi vagyonuk volt, az átlagos egyenleg tehát 3,1 millió forint körül volt az egyéni számlákon. A befektetési tevékenység eredménye a 13,48 milliárd forintot tett ki, ami 7 százalék körüli hozamot jelent éves szinten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

e-mail elérhetőség



Független ingyenes pénzügyi tanácsadó segítségét kérem: