Alacsony banki kamat következménye

A banki kamatok, az állampapírok hozamainak csökkenésével új utakat kell keresni megtakarításaink értékének a megőrzéséhez. Az elmúlt években a forintban megtakarítók nagyon alacsony kockázattal („kockázatmentesen") tudták a pénzük értékállóságát biztosítani. Ez a helyzet most változni látszik.
A bankbetétek kamatai, mindenkor követve a rövid állampapírhozamokat, a mélybe csúsztak, és tekintve a banki költségeket, illetve a jelenleg kismértékű, de a jövőben várhatóan növekvő inflációt, a bankban tartott pénznél előfordulhat, hogy rövidebb-hosszabb idő után nem éri azt, mint amit a bankban való elhelyezésekor ért!!

A hazai állampapírok és a bankbetétek kamatai sokáig magas reálhozamot tartalmaztak, azaz a megtakarító kényelmes helyzetben volt. A rendszerváltás óta eltelt több mint húsz évben reálhozamot lehetett elérni a magyar állampapírokban és a bankbetétekkel is.
Radikális változás következett be a magyar jegybank kamatpolitikájában! A kamatcsökkentések nemhogy elindultak, de gőzerővel folytatódnak. A jegybank mintha tesztelné, hogy mennyire alacsony az a mérték, ahol a kamatokat tarthatja.
A forintbefektetőknek a helyzete ezzel jelentősen megváltozott: a reálkamat, illetve a reálhozam könnyedén eltűnhet. Előállhat az a helyzet, hogy a pénzünkért nem kapunk semmit! „Valamit tehát kezdeni kell" ezzel a helyzettel, a megtakarított pénz értékállóságát biztosítani kellene.

Mit tegyünk? Első feladatként, törekedve a pénz értékének a megőrzésére, körültekintően el kell dönteni, hogy mennyi pénzt szánunk a közeljövőben esedékes kiadásainkra és mennyit a távolabbiakra. A rövid távú pénzeket továbbra is valószínűleg bankbetétben fogjuk tartani még akkor is, ha annak az értékállóságát nem tudjuk biztosítani. A hosszabb távú, egy-három-öt éves megtakarításokat vagy az egészen hosszú távúakat már be kell fektetni. Ez pedig - főként azoknak, akik nem foglalkoztak ilyennel az elmúlt években - nem könnyű feladat.
A második feladat a befektetési döntések meghozatala. Mindenekelőtt keresni kell egy olyan partnert, akinek a szakértelmében és tisztességességében megbízunk. Nincs ennél nehezebb helyzet. A pénzügyek diszkréciót követelnek mindenhol a világon, a magyar pedig az átlagosnál is visszafogottabb. Jól mutatja mindezt, hogy nagyon nehezen vált bankot, befektetési szolgáltatót még akkor is, ha elégedetlen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

e-mail elérhetőség



Független ingyenes pénzügyi tanácsadó segítségét kérem: