Megtakarítások

Rövid, közép és hosszabb távra is kell gondolni

Az egyes élethelyzetben felmerülő költségek finanszírozását is meg kell oldanunk, másrészt minden életszakaszban mérlegelhetjük melyik megtakarítási típus a legmegfelelőbb számunkra.
 • Már iskolás korban érdemes megismerkedni a pénzügyekkel, - / malacpersely
 • Egyetemista éveid alatt még mások a prioritásaid, mint felnőtt korban, - / junior bankszámla
 • A tanulmányok befejezése után, az ifjú felnőttek új kihívások elé állnak. Még ha csak rövid ideje léptél be a munka világába, már most olyan fontos döntéseket hozhatsz meg, amely a jövődre is kihatással lesznek, például ha fizetésedből hajlandó vagy egy bizonyos részt megtakarítási célra felhalmozni, nyugdíjas korodban sem kell attól tartanod, hogy megélhetésed veszélybe kerül.
 • A családalapítás idején a pénzhez való viszonyunk is alapjaiban megváltozik. Az új jövevény érkezésével nagyobb lakásra, új autóra is szükség lehet, mely megvásárlása biztos pénzügyi háttér nélkül szinte lehetetlen. Ezen kívül gyermekünkért is felelősséggel tartozunk, akinek a szülői szereteten kívül, anyagi nehézségek nélküli gyermek majd felnőtt kort kell biztosítanunk.
 • Aktív felnőtt korban már számos ismeretet megszereztünk, és jobb esetben tisztában vagyunk a pénzpiac működésével is. Célunk, minél nagyobb hozamú megtakarítás menedzselése, anélkül, hogy a kockázatok miatt folyamatosan aggódnunk kellene. Felnőttként érdemes több lábon állni, mérsékelve kockázatainkat, és biztosítva anyagi stabilitásunkat.

Befektetési kockázat alapján

Befektetési kockázat alapján elkülönítünk alacsony, közepes, és magas kockázatú megtakarítási termékeket.
 • Az alacsony kockázatú megtakarítások jellemzően kiszámíthatóak, mérsékelt, de biztos nyereséget garantálnak. - / bankbetét,  állampapír
 • Közepes kockázatú befektetés, - / önkéntes nyugdíjpénztár,  életbiztosítás
 • Magas kockázatú befektetés választása esetén jelentős árfolyam ingadozással kell számolnod, ami hatalmas veszteséggel, de óriási nyereséggel is járhat - / részvények

Megtakarítási cél alapján

Egy megtakarítás elindításával jövőbeni lehetőségeid is bővülnek, így könnyebben megúszhatod a hitellel való eladósodást.
 • Gyermek: Amennyiben gyermeked 2005 után született, az állam jóvoltából 42. 500 forintos Babakötvény támogatásra jogosult. Ezt kiegészítheted havonta maximum 10 ezer forinttal, Start számlára történő befizetésekkel. Ehhez az állam legfeljebb évi 12 ezer forint plusz támogatást is ad.
 • Lakás: Lakás vásárlása önerő nélkül manapság már nem lehetséges. A lakáskassza szerződés keretein belül, maximum havi 20 ezer forintot félre rakhatsz. A befizetéseid 30 százaléka után állami jóváírásban részesülhetsz, évi 72 ezer forint értékhatárig. Lakáskassza szerződést 4-10 éves intervallumra vállalhatsz, és megtakarításod kamatadó mentes.
 • Nyugdíj: A magánnyugdíjpénztárak eltűnésével nyugdíj rendszerünk három pillérből már csak kettőre támaszkodhat. Az állami nyugdíj mellett nyithatsz egy önkéntes nyugdíjpénztári számlát is, mely tagdíj fizetését a munkáltató is magára vállalhatja. Adójóváírást azonban csak akkor kapsz, ha egyéni befizetéseket eszközölsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

e-mail elérhetőségFüggetlen ingyenes pénzügyi tanácsadó segítségét kérem: